A Danubius Nemzeti Hajós Egylet tevékenységéről

Egyletünk közhasznú civil szervezet, amelyben színvonalas versenysport tevékenység, kiváló utánpótlás-nevelés és szabadidősport is folyik. Küldetésünknek tekintjük, hogy ennek a három tevékenységtípusnak az egyensúlyát biztosítsuk, elsősorban a Főváros belső kerletei lakosságának a sportolás iránti igényeit megcélozva.

A versenysportot illetően: évek óta jellemzően országosan 3. – 4., fővárosi szinten 2. helyen vagyunk az evezős klubok eredményességi rangsorában. Nemzetközi szinten is rendszeresen képviselik a magyar színeket egyletünk versenyzői. Sokszoros felnőtt válogatottak, ifjúsági VB-n ezüst- és bronzérmesek, Junior VB helyezettek, egyetemi világbajnokok, ORV győztes serdülők kerültek ki szakedzőink kezei alól. 2000-ben versenyzőnk, dr. Alliquander Anna kiharcolta az olimpián való indulás jogát; 13. lett. A kétszeres evezős világbajnok Haller Ákos is egyletünk neveltje, az első világversenyén még klubunk színeiben indult.  A tevékenységeink közti arányokat szem előtt tartva, ügyelünk arra, hogy nehezen megszerzett és korlátos anyagi erőforrásainkat minél több fiatal rendszeres edzésmunkájára és a hazai versenyeztetésére fordítsuk. A tanulótól a felnőtt korosztályokig éves szinten átlagban mintegy 180 sportoló vesz részt a szakmai munkában.

Több általános és középiskolával, valamint felsőoktatási intézménnyel vagyunk szervezett kapcsolatban. Diákjaikat megtanítjuk evezni, és biztosítjuk a testedzés lehetőségét tanórai testnevelés keretében is. Ezek a kapcsolatok az intézmények, illetve a diákok igényeit szolgálják, közvetlenül nem a versenyző bázis növelésére irányulnak. (Természetesen örömmel vesszük, ha valaki kedvet kap a rendszeres edzésmunkához.) Részt veszünk a „nyílt napos” programokban, lehetővé téve, hogy „alkalmi” érdeklődők is megismerhessék szép sportunkat.

A magyar evezőssport történetében elsőként kezdtük fogyatékkal élő fiatalok (vakok, értelmi fogyatékosok) számára a szakszerű evezésoktatást. Saját sportolóinkkal közös vízi túrákat is szerveztünk számukra. Ez a tevékenység növeli az egészséges fiatalok szolidaritás érzését, segíti a fogyatékkal élők integrálódását.

Értékes kezdeményezéseinket az Európai Bizottság is támogatásra méltónak találta: A „Sport általi nevelés éve 2004.” c. pályázaton nem véletlenül kerültünk a 42 magyar induló közül a nyertes 6 közé.

Sokat teszünk a felnőtt lakosság egészséges szabadidő-eltöltéséért is. Nemcsak a régi („masters”) evezősök számára nyújtunk sportolási lehetőséget, hanem kb. 10 éve – szintén egyedülálló kezdeményezésként – felnőtteket tanítunk evezni. Ez a tevékenységünk egyre népszerűbb, ma már 45-50 ún. hobbievezősünk van, akik rendszeresen heti 2-3 alkalommal eveznek, egyszerűen az egészségükért.

Versenyzőink, a létesítményt használó diákok és hobbievezőseink valamint az általunk patronált fogyatékosok 90%-ban a Margitsziget vonzáskörzetében laknak. Sportválasztásuk szempontjából meghatározó Egyletünk földrajzi elhelyezkedése.

Egyletünkhöz kötődő sportolói kör igényei egyedülálló módon találkoznak a margitszigeti evezős hagyományokkal.