Zord időben is Budapest Kupa: sokak szerint az eddigi legjobb!

Bár a rossz időre való tekintettel néhányan előzetesen lemondták az indulást, így is közel 550-en evezték le a regatta távját. A pályát a szervezők lerövidítettek már az előrejelzések hatására, így végül körülbelül 3 kilométert eveztek az indulók az Óbudai-sziget felső csücske és a verseny depója, a Szent 23. János pápa parktól valamivel délebbre kialakított célvonal között. Az abszolút nyertes a Thames Rowing Club nyolcasa, a hölgyek négypár versenyében a Danubius Nemzeti Hajós Egylet egysége (Elek Boróka, Tremmel Flóra, Polivka Dóra, Krémer Eszter) vitte el az aranyérmet.

alt

alt

A Budapest Kupa Regatta egyik célja, hogy visszaemelje Budapestet a nemzetközi evezős életbe, idén már tíz külföldi nemzet képviseltette magát a hazai csapatokon kívül. A szervezők szeretnék felpezsdíteni a helyi amatőr és elit evezős életet, és bemutatni, az evezés mindenki számára elérhető tömegsport, így számos kategóriában és korosztályban hirdettek győztest a nyolcas és nyolcpár egységek között, a hölgyek pedig külön négypár versenyben is összemérhették erejüket.

alt

Az idei verseny különlegessége az exkluzív egypárevezős verseny volt, amelyen a négy kiemelkedő hazai evezős, Pétervári-Molnár Bendegúz olimpikon és világbajnok, Galambos Péter többszörös világbajnoki érmes, Papp Gergely világbajnoki döntős és Bácskai Máté világbajnoki bronzérmes evezősök közül végül Galambos bizonyult most a legjobbnak a technikás pályán.

alt

A szervezők vallják, hogy minden versenyen teret kell biztosítani a közös induláshoz a fogyatékkal élő sportolók számára is. Ezért a főszervező Danubius Nemzeti Hajós Egylet és a Down Alapítvány évtizedes együttműködése keretében idén is megrendezték a „Plusz egy kromoszóma” sprint ergométer futamot, ahol a Down Alapítványból érkező lelkes atléták kiemelkedő sportolóinkkal, olimpikonjainkkal alkotva csapatot, ergométeres evezős futamokban mérték össze erejüket.