Elnökségi Híradó: Országos Bajnokság, nyári programok, edzőkérdés szeptembertől

Júliusban is ülésezett a DNHE elnöksége. Ígéretünknek megfelelően ismét elérhető az ülés jegyzőkönyve, és röviden össze is foglaljuk a legfontosabb döntéseket. Július középpontjában természetesen az Országos Bajnokság, illetve az azt követő nyári szünet áll. Így egyeztettünk a Bajnokság alatti munkamegosztásról, a mikrobuszbérlés és hajószállítás részleteiről, és kiszámoltuk, hogy milyen mértékben tud hozzájárulni az Egyesület költségvetése a versenyzés költségeihez. Eközben fél szemünkkel már a nyári szünetre és az őszi tanévkezdésre koncentrálunk, hiszen az új versenyzési ciklus mindig jó lehetőséget teremt az egyesület működésének újragondolására.

Az Országos Bajnoksággal kapcsolatban a legfontosabb döntések logisztikai természetűek voltak; ezek meghozatalában az edzők, elnökségi tagok, versenyzők és szülők sokéves rutinja segíti az Egyesületet. A szállás és az étkezések tekintetében a jól bevált szegedi partnereknél maradtunk, és a hajószállítás menetrendje sem jelent újdonságot. Némi vitát váltott ki viszont az a kérdés, hogy állandó mikrobuszunk mellé egy vagy két további járművet bérlünk. Öt napra egy-egy mikrobusz bérlése százezer forintot is meghaladó költséget jelent (ami összevethető egy pár új lapát árával), így mérlegelnünk kellett, hogy ez a ráfordítás hány mikrobusz esetén térül meg a versenyzők kényelmében és az edzők időbeosztásában jelentkező kétségtelen hasznok mellett. A dilemmát végül két nagylelkű felajánlás oldotta meg: Lovász Benedek jelezte, hogy az Országos Bajnokság összes napján Szegeden lesz, kevés elfoglaltság mellett, így az edzőket tehermentesíteni tudja a mikrobusz vezetésével. Emellett Sándor Áron a versenyzők képviseletében mondta el, hogy többen is személyautóval jönnek majd Szegedre, így az eredetileg 50 főre becsült csapatunk jelentős részét nem kell majd mikrobusszal szállítani. Így az elnökség végül egyhangúan egy mikrobusz bérlése mellett döntött. Ez természetesen csak egy apró probléma az Országos Bajnokság számtalan kihívása mögött, de fontosnak tartjuk megosztani az Egylet tagságával a döntés mögött meghúzódó szempontokat.

Sok sikert kívánunk az Országos Bajnokságon induló összes versenyzőknek! A versenyt követően természetesen részletes beszámoló várható az otthon maradottak számára.

Az elnökségi ülés további kiemelt napirendi pontjai voltak a nyári programjaink. Polivka Dóra és Krémer Eszter teljesen önálló indíttatásból vezérelve arra tett vállalást, hogy nyári gyerektábort szerveznek július 31. és augusztus 4. között. Amellett, hogy ez a program jelentős segítség lehet az őszi toborzások előkészítése szempontjából, azért is hálás az elnökség, mert a lányok számtalan válogatottbeli elfoglaltságuk ellenére ajánlották fel segítségüket az Egyesületnek. Valahol az ilyen versenyzői/tagsági aktivitásban látjuk a DNHE jövőjének kulcsát, ahogy - ha sokszor nem is kaptak nagy nyilvánosságot - az ilyen proaktív felajánlások voltak az elmúlt huszonöt évben is az egyesület sikerének zálogai. A nyári tábor tervét Dorka és Eszti precízen ki is dolgozta, így az elnökség örömmel elfogadta a javaslatukat. A táborral kapcsolatos részletek elérhetők itt:

http://danubiusnhe.com/index.php?option=com_content&view=article&id=331&Itemid=139

A nyár másik kiemelt programja a mohácsi Duna Túra lehet, aminek nagy hagyományai vannak az Egyesületben, ám az elmúlt néhány évben sajnos egyre többször elmaradt. A hagyomány felélesztésére idén újabb lehetőségünk van. Mindenkit arra biztatunk, hogy jelentkezzen a túrára és ismerje meg a dunai evezés egy másik arcát, ami teljesen eltér a Margitsziget és a Római-part között rótt körök rutinjától. Részletek:

http://danubiusnhe.com/index.php?option=com_content&view=article&id=330&Itemid=140

Az Országos Bajnokság, a nyári túrák és táborok, és egy rövid szünet után szeptembertől új tanév kezdődik, ami az OB-ig tartó felkészülési időszak kezdetét jelenti az utánpótlás számára. Azért kell kiemelten kezelnünk az utánpótlás kérdését, mert a 16 éven aluli korosztályban a csapataink létszáma ma messze elmarad az ideálistól. Ez szakmai és gazdasági szempontból is veszélyes helyzetbe sodorja az Egyesületet. Egyfelől ha nincs utánpótlás, akkor előbb-utóbb a felsőbb korosztályokban is elfogynak a versenyzők. Másfelől pedig a belvárosi klubházunk és úszóházaink fenntartása olyan hatalmas fix költségekkel jár, amit csak jelentős taglétszám mellett tudunk anyagi értelemben egyensúlyban tartani. Éppen ezért elébe kell mennünk a problémának, és (1) gondoskodnunk kell róla, hogy jelenlegi edzőink csapataiban teljes legyen a létszám, valamint (2) egy negyedik edző felkérésével biztosítanunk kell a további növekedést. A DNHE legsikeresebb korszakaiban, amikor a klubélet is pezsgett a versenyzői létszámnak köszönhetően, rendszerint négy edzővel működött az egyesület; most is ehhez a felálláshoz szeretnénk visszatérni. Ahogy a jegyzőkönyvből is látszik, az elnökség több alternatív javaslatot is számba vett az utánpótláscsapatok felosztása tekintetében, de egyelőre sem a negyedik edző személyéről, sem a pontos felosztásról nem döntött.

Bízunk benne, hogy 2017 ősze jelentős létszámnövekedést és egy újabb felfelé ívelő időszak kezdetét hozza majd. Ha a fentiekkel kapcsolatban akár aktív versenyzőként, akár régi evezősként, akár az egyesületért aggódó klubtagként vagy szülőként, akár edzői ambíciókkal rendelkező szakemberjelöltként bármilyen észrevételed vagy javaslatod van, azt továbbítsd az edzők vagy elnökség tagok felé személyesen, vagy az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen.

Hörcher Dániel
alelnök

Az elnökségi ülés jegyzőkönyve elérhető itt.