Ergométeres versenyek = az evezőssport előszobái
Világszerte, így hazánkban is egyre népszerűbb sporteszköz az evezős ergométer. Az utóbbi 20 évben az  ergométeres felmérők önálló versenyekké nőtték ki magukat: a  világranglista verseny,  az Országos Bajnokság  már komoly rangot vívott ki magának a nemzetközi és a hazai versenynaptárban.
Az idén a Magyar Evezős Szövetség kezdeményezésére, a Nemzeti Utánpótlás Intézet támogatásával, országos mozgalom indult az evezős utánpótlás toborzására iskolai ergométeres felmérők megrendezésével. Concept II. ergométerE sporteszköz (képünkön) népszerűségét jelzi, hogy ezekre a felmérésekre építve, minden előzmény nélkül a Diákolimpiához hasonló felmenő rendszerű versenysorozatot sikerült megvalósítani.
Mi, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet vezetői és tagjai közismerten „bevállalós” típusúak vagyunk, szívesen csatlakozunk új és előremutató kezdeményezésekhez, ha az a fiatalok és az evezős sport hosszú távú érdekeit szolgálja.
2009 őszén mintegy ezer 10-14 éves gyereket mértünk fel 15 iskolában. A felmérők lebonyolítása várakozáson felüli eredménnyel zárult: a testnevelő tanárok kiváló partnernek bizonyultak a szervezésben, a gyerekek lelkesen húzták a képzeletbeli lapátot és teljesítették az előírt 500 méteres távot. Az eredmények rögzítésre kerültek, a felmérés rendszeres megismétlésével nyomon követhető a gyerekek fizikai állapotának, fittségének a fejlődése.

 



A  III. kerületben 6 iskolába sikerült kivonulnunk a  mini komputerrel felszerelt evezős gépekkel:


Míg a II. kerületben további 7 iskolában szerveztünk ergométeres felméréseket:

 

További 60 gyereket sikerült felmérnünk a VII. kerületi Rottenbiller utcai Általános Iskolában. Végül 2010 januárjában az V. kerületi Deák téri iskolában fejezzük be az idei  ergométeres toborzó akciót.
A III. kerületi  Egométeres Verseny döntőjét, amelyen korosztályonként és nemenként az iskolai felmérőkön legjobban teljesítő 3-3 diák vehetett részt, az Óbudai Diák Fitness nap keretében rendeztük meg 2009. november 14-én. A verseny ismét minden várakozáson felül az egész napos rendezvény leghangulatosabb programja volt.
iskolai ergoversenyA II. kerületi Verseny házigazdája az Újlaki Általános Iskola volt, ahol szintén jó hangulatú, izgalmas vetélkedőn mérték össze tudásukat a kerület fiataljai. A gyerekek társaik lelkes szurkolása közepette, minden erejüket latba vetve küzdöttek a gépeken, izgalommal figyelve  képzeletbeli hajójuk haladását a nagy kivetítőn. A verseny végén a legjobbak boldogan vették át az érmeket ( 1-3. helyezettek)  és  az okleveleket (4-6. helyezettek), amelyet az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft., illetve a II. kerületi Pedagógiai Szolgáltató Központ biztosított  számukra. Ám teljesítményükért a legnagyobb elismerés mégis az, hogy továbbjutottak a regionális (budapesti) döntőbe, ahol más kerületek legjobbjaival fognak vetélkedni 2010. február 11-én. Ezáltal esélyük van az országos megméretésen is részt venni márciusban Mosonmagyaróváron.
Ha ezt a lelkes hozzáállást ébren tudjuk tartani, és a felmérésben részt vett iskolákkal a kapcsolatot rendszeressé tudjuk tenni, sőt évről évre újabbakat tudunk bevonni a közös tevékenységbe, akkor az evezős palánták folyamatos utánpótlása klubunkban biztosított lesz.
Az eseménnyel kapcsolatosan további képek a képgalériában tekinthetőek meg.
 
Köszönet mindazoknak, akik a projekt megtervezésében és végrehajtásában részt vállaltak!