Elnökségi közlemény

Na, már megint van valami, amit nem hagyhatunk szó nélkül Cry. A Magyar Úszó Szövetség a weboldalán írtak szerint nagyon eltökélt abban, hogy megszerezze a klubházunk bérleti jogát. A DNHE elnöksége kötelességének érezte, hogy reagáljon a MÚSZ honlapján írtakra. Az elnökség közleménye a MESZ honlapján is megjelent, illetve itt is olvasható:


A Danubius Nemzeti Hajósegylet elnökségének közleménye

Egyletünk elnöksége megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Magyar Úszó Szövetség határozatot hozott az Egyletünk által használt klubház bérleti jogának megpályázásáról. Az üggyel kapcsolatban az alábbi tényekre hívjuk fel az érintettek és a nyilvánosság figyelmét:

  1. Egyletünk hatályban lévő, érvényes szerződés szerint, jogszerűen üzemelteti a telepet. A szerződés további meghosszabbításra irányuló igényünk jogszerűségét az illetékes sport-szakállamtitkár írásban ismerte el.
  2. Érthetetlennek, etikátlannak és sportszerűtlennek tartjuk, hogy a MÚSZ elnöksége két, tőle független fél szerződéses viszonyáról határozatban mond véleményt, a szerződésbe be akar avatkozni, illetve, hogy nyomást akar gyakorolni a szerződő felekre.
  3. Nem kívánjuk a korábbi kétoldalú, pályázat útján elnyert szerződés tartalmát nyilvánosan elemezni (ehhez egyébként a MÚSZ-nak nincs is joga), de rögzítjük, hogy
    • a határozatukban foglaltakkal ellentétben nem bérleti, hanem üzemeltetési szerződést kötöttünk, az üzemeltetési (és nem bérleti) díjfizetési kötelezettség mellett sok egyéb, jelentős anyagi terhet jelentő kötelezettséget is vállalva.
    • a határozatukban foglaltakkal ellentétben, Egyletünk soha, semmilyen ajánlatot nem kapott más telephelyre, így az ötletet nem tudjuk, és nem is akarjuk minősíteni;
    • az általunk a PM szerződés szerint üzemeltetett és fejlesztett telep jelentős része az uszoda építés érdekében átengedésre került, aminek fejében komplex megállapodást kötöttünk. Abból részleteket kiragadni félrevezető és nem tartozik a MÚSZ illetékességi körébe.
  4. Tényként rögzítjük, ismételten, hogy margitszigeti telepünkön magas színvonalú sporttevékenység folyik, az utánpótlás neveléstől a nemzetközi szintű versenyzésig, kiegészítve diák-egyetemi, szabadidős és veteránevezéssel. Emellett évek óta foglalkozunk sérült (fogyatékkal élő) fiatalok eveztetésével is. Tevékenységünk komplexitását különösen nagy értéknek tartjuk és ebből a szempontból is fontos a telep központi elhelyezkedése.
  5. A DNHE elnöksége nem kíván foglalkozni a MÚSZ székház, illetve reprezentatív, sportdiplomáciai központ iránti igényével, de sportszerűtlennek tartjuk hogy ezt az igényt egy jól működő szakosztály rovására, egy rendeltetésszerűen használt sporttelep felszámolása révén kívánják kielégíteni.
  6. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a székház funkció ellentétben van a Margitsziget autóforgalomtól elzárt, közpark jellegével.
  7. A MÚSZ-nak az a törekvése, hogy a reprezentatív székház iránti igényét egy működő sporttelep megszüntetése árán és környezetvédelmileg aggályos módon kívánja megoldani, véleményünk szerint ellentétes a magyar olimpiai mozgalom szellemével is.

Budapest, 2009-11-20